Popart of Neopop?

Bij het schrijven van mijn eerste blog ben ik nog steeds opzoek naar een term voor de kunst die ik creëer.
De figuratieve kunst die ik maak zijn geïnspireerd op de popart waar je vast wel eens van gehoord of gezien hebt.

Popart is ontstaan in de jaren 50 in Amerika en Engeland. Het bijzondere is dat deze ontwikkeling wel weer los van elkaar is ontstaan. Het was een reactie op het serieuze abstracte expressionisme. Popart is een vorm van moderne kunst.

De term staat voor ‘Populair mass culture’, de term is bedacht door de Britse criticus Lawrence Allaway, die deel uitmaakte van een groep kustenaars, architecten en critici.

Boodschap

Veel popart werken zijn decoratief bedoeld en hebben niet zo zeer een diepere boodschap.”Popart is het in beeld brengen en de verheerlijking van de consumptiemaatschappij.” Een van de meest iconische werken is misschien wel het ‘Campbell’s Tomato Soup van Andy Warhol. Hoe vaak zie je niet een variant hierop of misschien heb je ‘m zelf wel eens geprobeerd na te maken?

Andy Warholl, popart artist

Neopop

Is een kunststroming die weer is ontstaan vanuit de popart stroming. Neopop ontwikkelde zich van af de begin jaren 90 begin 20e eeuw. De term neopop staat voor ‘postmodernistische’. Het gaat hier om eclectische kunstvorming die in hoge of lage oplages gemaakt worden. Het is kunst met een knipoog, ironisch bedoeld en
misschien zelfs wel schoppend tegen de klassieke statische kunst.

Eigenlijk is alles mogelijk en zijn de regels niet vastomlijnd. Er worden combinaties gemaakt van diverse stijlperioden, thema’s, technieken en materialen die voorheen ondenkbaar waren omdat men ze niet bij
elkaar vond passen.

Sweet memories

Als je naar mijn Green Water Pistol kijkt dan zou je in eerste instantie kunnen denken dat het apart of zelfs vreemd is. Misschien roept het zelfs wel een emotie bij jou op dat je van snoepen dik wordt of dat de combinatie van een smeuïge ijswafel en een pistool controversieel is. Niets is minder waar.

De gedachte achter dit kunstwerkje is voor mij veel lichtzinniger. Ik mijmer over de zomers in mijn jeugd. Ik ruik de zilte lucht en frituur van het strand. Tikkertje spelen in de branding en waterspetters die tintelen op mijn huid. Het is het verlangen naar onbezorgdheid en ijsjes horen daar nu eenmaal bij.

Share